معرفی 10 عجایب برتر معماری باستان که شما را متحیر می کنند

بناهای معماری باستان که پس از گذشت چند هزار سال، همچنان باعث تحیر هستند. از ماچوپیچو و پترا، تا شهر ممنوعه چین، با عجیب ترین معماری های تاریخی آشنا شوید.

معرفی 10 عجایب برتر معماری باستان که شما را متحیر می کنند

معرفی 10 عجایب برتر معماری باستان که شما را متحیر می کنند

در معماری باستان عجایب بسیاری وجود دارند که هنوز هم انسان ها را متحیر می کنند. در دنیای باستان بدون استفاده از تکنولوژی و دور از صنعت، چگونگی ساخته شدن این بناها و مهندسی ساخت آن ها بسیار تعجب برانگیز است. بناهایی مانند استونهنج، اهرام مصر و پترا در اردن در معماری باستان وجود دارند که هنوز هم روش به کار گرفته شده برای انتقال مصالح آن ها مانند سنگ های چند صد تنی مشخص نیست.

خلاقیت های به کار گرفته شده در معماری و گاهی عظمت معماری بناهایی مانند شهر ممنونه چین، ماچوپیچو پرو و کلوسئوم رم نیز تحسین برانگیز و بی بدیل است. در ادامه معرفی کاملی از 10 معماری تحیر برانگیز معماری باستان را خواهیم داشت.

1-استونهنج

استونهنج یکی از شناخته شده ترین و قدیمی ترین عجایب باستانی جهان است. این بنای تاریخی 5000 سال قدمت دارد و در سال 1986 به میراث جهانی تبدیل شد. علی رغم نظریه های متعدد ، هیچ کس به طور قطعی دلیل ساخت و چگونگی ساخت استونهنج را نمی داند. سنگهایی که حلقه داخلی را تشکیل می دهند از کوههای پرسلی در ولز به استونهنج آورده شده اند.

بزرگترین سنگهای استونهنج، به سارسنس معروف هستند. این سنگ ها تا 9 متر قد دارند و به طور متوسط 25 تن (22.6 متر تن) وزن دارند. سنگ های کوچکتر که به سنگ های آبی نیز معروفند(زیرا هنگام خیس شدن یا شکسته شدن رنگی مایل به آبی دارند) تا 4 تن وزن دارند و همان سنگ های حلقه داخلی هستند که از کوه های غرب ولز می آیند. هنوز کاملا مشخص نیست مردم باستان چگونه این سنگ ها را جابجا کرده اند.

معماری استونهنج

2-ماچوپیچو پرو

ماچو پیجو شهری باستانی در کوه های آند کشور پرو است. این شهر که در دره ای مقدس قرار گرفته و زوایای اسرار آمیز ماچو پیچو، این شهر باستانی را در عجایب هفتگانه دنیای باستان قرار داده است.

ماچو پیجو که حاصل ساخت تمدن اینکاها است، در ارتفاع 7972 فوتی از سطح دریا قرار گرفته. مورخان دلیل ساخت این شهر را در این ارتفاع عجیب، در معرض خطر بودن اینکاها دانسته اند. در واقع این شهر برای محافظت خاندان سلطنتی اینکا بوده و پناهگاهی برای آن ها به حساب می آمده است.

نام ماچو پیچو به معنای کوه قدیمی است و در این شهر بیشتر از 250 سازه جدا از هم وجود داشته است. تخصص عجیب اینکاها در ساخت و ساز و ابتکار و خلاقیت هایی که در ساخت این شهر به کار گرفته اند، آن ها را بسیار پیشرفته تر از زمان خودشان نشان می دهد. در اطراف ماچو پیجو بیش از 3000 پله وجود دارد که به مسیر های متفاوتی در کوهستان می رود. این مسیر ها برای کاشت سبزیجات در دشت های اطراف کوهستان استفاده می شده است. سیستم های آبیاری ماچوپیچو، کشاورزی، و فواره هایی که در این شهر کوهستانی وجود دارند از عجایب دیگر این شهر باستانی هستند.

ماچوپیچو شهر اینکاها

3-پترا، اردن

از عجایب دیگر دنیای باستان، شهر خارق العاده پترا است. کنده کاری های فوق العاده و ساختار خیره کننده این شهر صخره ای، نشان از قدرت عجیب افراد آن زمان بوده است. شهر پترا به مدت 200 سال محل حکومت نبطی ها بوده و با شواهد تاریخی که از این شهر وجود دارد حکومت پر رونق و با شکوهی در این شهر بوده است.

پترا از عجایب هفتگانه دنیا است که در لیست میراث جهانی یونسکو نیز قرار دارد. این شهر به قدری ساختار فوق العاده ای دارد که بسیاری گمان می کردند که پترا توسط فرازمینی ها ساخته شده است. پترا کلمه ای یونانی به معنی جایی میان صخره ها است. قصر البنت یکی از جذاب ترین مکان های پترا است که ساخت آن را به فرازمینی ها نسبت می دهند. معماری منحصر به فرد پترا و ساخت تمام بناها و دیوارها با سنگ و صخره های قرمز به جذابیت های این شهر باستانی می افزاید. مجموعه بناهای این شهر شامل مکان های عبادتی، تالارها، استراحت گاه ها و قصرها است که همگی نشانگر عظمت حکومت نبطی است.

پترا اردن

4- دیوار بزرگ چین

دیوار بزرگ چین بزرگترین و قدیمی ترین سازه ساخت بشر است که در 2000 سال گذشته حفظ شده. این دیوار به عنوان طولانی ترین سیستم دفاعی نظامی در جهان است و یکی از عجایب هفتگانه جهان شناخته می شود.

دیوار بزرگ چین یک خط دفاعی بزرگ در برابر نفوذ دشمن بوده و از آخرین نبردی که در سال 1933 در پکن رخ داد، هنوز رد گلوله ها بر این دیوار باقی مانده است. این دیوار به قدری وسیع است که همزمان توانایی پنهان کردن یک میلیون سرباز را در خود دارد. برای درک یهتر وسعت دیوار چین باید گفت که آجرهای به کار رفته در دیوار چین برای ساخت کمربندی دور زمین کافی است!

ساخت دیوار چین سال های زیادی به طول انجامیده و بخش عمده آن توسط سربازان و مردم و زندانیان در طی سلسله هان ساخته شده است. گفته می شود که 20 درصد از جمعیت کشور در ساخت دیوار چین مشارکت داشته اند. پس از 5 سال تحقیق باستان شناسان با جدید ترین روش های اندازه گیری، طول دیوار چین 21196.18 کیلومتر شناخته شد. این دیوار در 15 استان چین کشیده شده است و 550 کیلومتر آن در پکن قرار دارد.

دیوار بزرگ پین

5-معبد بزرگ جیزه، مصر

گورستان جیزه یا گیزا در غرب قاهره امروز در کشور مصر قرار دارد. سه هرم معروف مصر از فراعنه سلسله چهارم در این مکان بنا شده است. این اهرام به نام‌های: خوفو یا خئوپوس، به معنی کسی که به افق تعلق دارد، خفرع یا خفرن یعنی بزرگ و منکورع یا موکرینوس به معنی ملکوتی شهرت دارند.

اهرام مصر، عظیم‌ترین و باشکوه‌ترین بناهای دوره پادشاهی کهن هستند که جزو عجایب 7 گانه جهان باستان نیز محسوب می‌شوند. این اهرام در حدود سال ۲۵۵۰ پیش از میلاد ساخته شده‌اند. این اهرام هنوز هم رازهای زیادی در خود جای داده‌اند و به نظر می‌رسد این رازها به سادگی کشف نخواهند شد. دانش فنی در کنار اساطیر و خرافات، فرعون‌های مصر را به ساخت این اهرام وا داشتند. تکنیک هایی که مردم مصر برای ساخت این اهرام به کار گرفته اند از مهم ترین رازهای این اهرام است.

این اهرام از بیش از دو میلیون سنگ آهن و گرانیت ساخته شده اند که هر کدام حدود 2.5 تن وزن دارند. برای ساخت اهرام مصر، تعدادی شیب راهه آجر فرش احداث شد و تخته سنگ‌های آهکی را که از معادن آن سوی نیل با قایق به آنجا منتقل می‌کردند.

اهرام مصر جیزه

6- کولوسئوم

بنای کولوسئوم از شگفت انگیزترین بناهای ساخته شده در روم باستان از نظر معماری و مهندسی است. همچنین گذشته ی این بنا، در کنار عظمت معماری آن، کولوسئوم را به یکی از برترین جاذبه های گردشگری رم و نماد شهر رم تبدیل کرده است.

کولوسئوم تماشاخانه اعدام ها و نبردهای خونین گلادیاتورها با یکدیگر و با حیوانات بوده است. این نبردها برای جشن های سالیانه و سرگرم کردن مردم و اشراف رم صورت می گرفته. این بنا در سال 72 میلادی ساخته شد و ساخت آن پس از 8 سال تکمیل گشت.

کولوسئوم هنوز هم بزرگترین آمفی تئاتر دنیا است که نام اصلی آن آمفی تئاتر فلاویان بوده است. ساختمان این آمفی تئاتر بیضی شکل است با طول 189 متر و عرض 156 متر. این بنا 48 متر ارتفاع دارد و مساحت بیضی پایه آن حدود بیست و چهار هزار متر مربع است.

این آمفی تئاتر غول آسا 80 ورودی داشته و حدود پنجاه هزار نفر را در خود جای می داده. یکی از قسمت های شگفت انگیز معماری کولوسئوم، زیرزمین این بنا به نام هیپوجئو است. این زیر زمین شامل چندین آغل برای حیوانات بوده و هشتاد کانال عمودی نیز برای دسترسی سریع از این قسمت به میدان نبرد وجود داشته است.

با گذر حدود 2000 سال، کولوسئوم با بلایای طبیعی بسیاری مواجه شد. اما زلزله هایی که در سال های 847 و 1231 میلادی اتفاق افتاد، بیشترین آسیب را به این بنا رساندند.

کولوسئوم رم

7- تاج محل آگرا

تاج محل آگرا در هندوستان از بزرگترین دستاوردهای معماری هند است که جزو عجایب هفتگانه جهان نیز شناخته می شود. این بنا در باغ وسیعی ساخته شده که ساخت آن شانزده سال به طول انجامیده است. امپراطور مغول، شاه جهان این بنا را به یاد همسرش ممتاز ساخته است.

وجود چندین کتیبه تاریخی و کوارنیایی به خط عربی، تنظیم تواریخ تاج محل را تسهیل کرده است، برای ساخت آن، سنگ تراش‌ها، حکاکان، نقاشان، خوشنویسان، و معماران و سایر صنعتگران از کل امپراتوری و همچنین از آسیای میانه و ایران روانه هند شدند. استاد احمد لاهوری معمار اصلی تاج محل بود و همچنین خوشنویسی کتیبه‌های نصب شده روی در و دیوار بنا را امانت خان شیرازی به عهده داشته است.

جالب است بدانید که محوطه باغ تاج محل، از الگوی باغ ایرانی چهارباغ ساخته شده است. از دیگر دلایل زیبایی خیره کننده بنای تاج محل، می توان به مصالح استفاده شده در آن اشاره کرد. تاج محل از مرمر سفید نیمه شفاف ساخته شده و با هزاران سنگ نیمه قیمتی و حکاکی شده با گل، تزیین شده است. چهار سمت غیر قابل تشخیص تاج در تقارن کامل هستند که طاق‌های حاوی کتیبه کاری و نقل قول‌هایی از قرآن می باشند.

تاج محل آگرا

8-پارتنون یونان

پارتنون در زمانی ساخته شد که یونان یک قدرت مرکزی بود. در طول قرن 4 و 5 قبل از میلاد، این معبد با سنگ های مرمری که از کوه پنتلیکوس به آتن آورده شده بود، طلا و سنگ آهک ساخته شد.

این بنا به عنوان بنایی برای افتخار یونانیان ساخته شد و نقش بزرگی در جنگ های یونان ایفا کرد. در سال 276 قبل از میلاد، دزدان دریایی بخش گسترده ای از آن را تخریب کردند که بازسازی آن 100 سال به طول انجامید. آتنی‌ها در جایی که بعداً معبد پارتنون ساخته شد، شروع به ساخت بنایی کرده بودند که زمانی که هنوز نیمه کاره بود توسط ایرانی‌ها در ۴۸۰ قبل از میلاد به آتش کشیده شد.

استفاده از سنگ های ستون های غول پیکر در معبد پارتنون از عجایب ساخت آن در زمان قبل از میلاد است. همچنین در داخل معبد مجسمه طلای عظیمی از آتنا وجود دارد که اکنون حمل آن بدون استفاده از جرثقیل ناممکن به نظر می رسد.

معبد پارتنون به سبک معماری دوریک ساخته شده. این معبد هشت ستون در ورودی هفده ستون در کناره ها دارد که نسبت 9 در 4 ایجاد می کردند. تقسیم بندی های عمودی و افقی معبد و همچنین سایر روابط در معماری این بنا بسیار تحسین برانگیز است.

پارتنون یونان

9-بروبدور اندونزی

اندونزی کشوری پر از معابد آیین های مختلف است. اما نگین این معابد، معبد بروردور است که یک معبد بودایی است. معبد بروبدور در ماگلانگ واقع شده و به عنوان بزرگترین بنای تاریخی بودایی و همچنین بزرگترین پرستشگاه جهان شناخته شده است. این بنا در سده هشتم تا نهم میلادی ساخته شده و معماری آن به صورت مکعبی با ساختار مدور است.

بنای ساختمان این معبد اندروتنی ندارد و گرد یک تپه طبیعی ساخته شده است. اطراف بنای اصلی ده تراس سنگی با پلکانی در وسط آن ها وجود دارد. دیوارهای این معبد جذاب به کنده کاری ها و نقش برجسته هایی مزین شده است که بازگو کننده داستان های حیات بودا در زمین و تجسم های پیشین او هستند.

در این معبد چهارصد و سی و دو تندیس از بودا وجود دارد که هر کدام قصه ای حک شده از بودا را بر روی زمین نمایان می کنند.

بروبدور اندونزی

بروبدور در اندونزی

10-شهر ممنوعه چین

شهر ممنوعه چین یکی از پیچیده ترین ساختارهای معماری در چین است. این شهر طی مدت 14 سال ساخته شد و محل سکونت 24 امپراتور در بازه زمانی 1368 تا 1911 میلادی بود است. ستاره‌شناسان باستانی چینی بر این باور بودند که ستاره ارغوانی (ستاره قطبی) در مرکز بهشت قرار دارد و در نتیجه پادشاهان که از بهشت به روی زمین آمده‌اند، باید در قصری ارغوانی زندگی کنند. به همین دلیل سکونتگاه پادشاه بر روی زمین، شهر ارغوانی نام گرفت. ورود به این شهر بدون اجازه خاص امپراتور ممنوع بود، به همین دلیل این قصر با نام شهر ارغوانی ممنوعه و بعد از آن شهر ممنوعه مشهور شد.

این شهر کامل ترین و وسیع ترین مجموعه معماری چوبی در جهان است  و یکی از 5 کاخ مهم ساخته شده در تاریخ به شمار می آید. شهر ممنوعه در مساحتی ۷۲ هکتاری به شکل مستطیل در اندازه های ۹۶۱ متر طول و ۷۵۳ متر عرض ساخته شده است. دیواری ده متری این شهر را احاطه کرده، و رودخانه ای برای حفاظت نیز در بیرون این دیوار جاریست.

این شهر 9999 اتاق دارد که در شمال میدان تیانانمن، مشهورترین میدان شهر پکن قرار گرفته است.

شهر ممنوعه در چین

نظرات

نظر خود را بیان کنید :

آخرین مطالب

طراحی صنعتی
24 آبان 1400
پل معلق
8 مهر 1400